Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 18:51 - Екологичният дом- това е бъдещето
Автор: interiornidizaini Категория: Изкуство   
Прочетен: 4514 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2012 11:48


 image

Екологичното мислене става все по-модерно, защото нараства желанието на съвременните хора да живеят в унисон с природата. Затова спокойно можем да направим извода, че бъдещето е на екологичния дом. Как и ние да направим фамилната си къща еко, за да ограничим разходите за енергия и вода? В тази статия ще се постараем да отговорим на тези въпроси.
image

Още при строителството на новата си къща заложете на екологичните стандарти. Оптималният избор на изложение е юг. Ако прозорците са ориентирани в южна посока, слънчевите лъчи ще влизат в стаята през целия ден и отпада необходимостта от допълнително изкуствено осветление в светлата част на денонощието. Освен това през зимата слънцето ще помага при отопление на помещенията, особено ако прозорците са с К- стъкла, които не пропускат обратно топлината навън. Жегата през лятото може да се избегне с монтиране на щори и засаждане на широколистни растения за засенчване на прозорците. Растенията играят роля на естествен климатик и съвременния човек все по-често се връща към традицията с озеленените фасади на сгради. Актуални са и т.нар. зелени покриви. Върху цялата им площ са поставени стотици ниски растения, които служат като изолация от жегата или от студа.
image

Добре е външните стени да са изградени от дебели тухли с по-големи кухини, които намаляват топлинните мостове. Освен това външните стени са изолирани с изкуствена вата, което допълнително спира влиянието на околната среда.
image

Фотоволтаична система на покрива на къщата значителна намалява разходите за енергия и осигурява топла вода за домакинството, а и щади природата от вредни емисии. В някои случаи при монтиране на по-голям брой фотоволтаици къщата дори може да се превърне в автономна.
image

 Събирането на отпадните води в подземен резервоар и преработването им от малка пречиствателна станция ви осигурява достатъчно вода за поливане на растенията в градината. Допълнително може да се събира и дъждовната вода. Рециклирането е начин да намалите сметките на домакинството и да не пилеете природни ресурси.



Тагове:   къща,   дом,   екологичен,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: interiornidizaini
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 33973
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 1
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930